Smalec



Smalec jest w 100 procentach tłuszczem. Nie ma w sobie białek i węglowodanów. Mimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, nie doprowadza do chorób serca, a za to podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi, dzięki temu, że zawiera 55% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów omega-9. Obniża ryzyko miażdżycy i zawału. Jak wszystko co dobre, to i smalec powinien być spożywany z umiarem, gdyż jego nadmiar może prowadzić do niepożądanych efektów.

Bez wątpliwości ze względu na swój skład, smalec jest o wiele zdrowszy od masła, a nawet tak zachwalanego oleju kokosowego. W przeciwieństwie do innych tłuszczów w wysokiej temperaturze nie zmienia swej struktury przy smażeniu i pieczeniu, a nawet nie ulega tak szybkiemu utlenieniu. Badania pokazują, że zmiana struktury tłuszczu może prowadzić do wywołania stanu zapalnego w organizmie – smalec ma więc dużą przewagę nad innymi tego typu produktami.

W ofercie naszej firmy dostępne są:

  • - smalec wieprzowy wykorzystywany przy smażeniu, duszeniu oraz gotowaniu; idealny również do bezpośredniego spożycia,
  • - smalec wieprzowy z dodatkiem świeżo topionych skwarek, cebuli i szczypiorku,
  • - smalec ze skwarkami mix czyli produkt wzbogacony dodatkiem różnego rodzaju przypraw i skwarek,
  • - smalec swojski czyli gotowy do spożycia wyrób wytwarzany tradycyjnymi metodami.


Jeśli chcesz się przekonać jak smakują tradycyjne potrawy ze smalcem, to koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Gwarantujemy najwyższą jakość i zadowolenie z naszych produktów.

Jagr z Warlubia

PHU JAGR Sp. z o.o.

ul. Bąkowska 34
86-160 Warlubie

tel. +48 52 33 260 85
tel. +48 52 33 260 92
tel./fax +48 52 33 260 66
fax +48 52 33 260 28

e-mail: kontakt@jagr.com.pl

Sąd Rejonowy w Bydgoszczy
XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
KRS 0000405786
NIP: 8762457340
Kapitał zakładowy 45.050.000 zł